ישראל היא מדינה חמה ושטופת שמש ועקב ההתחממות הגלובלית עלינו להקפיד על ניהול נכון וחכם של משק המים על מנת להבטיח את המשאב החשוב לכלל תושבי המדינה. אמנם המדינה השקיעה וממשיכה להשקיע בהקמת ובתפעול מתקנים להתפלת מים, אך מקורות המים הטבעיים הולכים ומדלדלים. בנוסף על כך, חשבון המים שלנו ממשיך להתייקר, לכן מעבר לאתגרים של ניהול משק המים בישראל אנחנו מעוניינים לחסוך במים כדי להיות צרכנים חכמים יותר ועל מנת להקטין את הצריכה וחשבונות המים שלנו.
נתונים על צריכת מים יומית לאדם
כדאי לדעת כי צריכת המים במדינת ישראל נחלקת לצריכה הביתית ולצריכה החקלאית. בחשבון המים שאנו מקבלים אחת לחודשיים ניתן להבחין בשני תעריפים לחישות צריכת המים:
- תעריף נמוך עבור צריכה של 3.5 מ"ק לכל נפש, ולא פחות מ-7 מ"ק ליחידת דיור.
- תעריף גבוה עבור צריכת מים מעבר לצריכה הרגילה.
אם אנו מעוניינים לחסוך במים עלינו להבין את התפלגות הצריכה שלנו. על פי נתוני רשות המים בישראל הצריכה הביתית הממוצעת לנפש ביום היא 230-100 ליטר מים, והצריכה מתחלקת בדרך הבאה:
- הדחת מים בשירותים – 35%.
- רחצה והיגיינה – 35%.
- שתייה, בישול והדחת כלים – 20%.
- ניקיון וכביסות – 5%
- השקיית הגינה/צמחים – 5%.
טיפים לחיסכון בצריכת המים הביתית
כל הישראלים חייבים לחסוך במים ולסייע במאמץ הלאומי לניהול משק המים ולחיסכון במשאב הנחוץ לחיינו. ללא מים אין חיים אך אנחנו חיים במדינה עם אקלים חם ומדברי, לכן מעבר לחיסכון בהוצאות השוטפות שלנו החיסכון במים מסייע לרשויות המדינה.
להלן מספר טיפים ועצות לחיסכון משמעותי בצריכת המים הביתית:
- התקנת חסכמים – בכל פעם שאנו פותחים ברז מים בבית יוצאים דרכו הרבה מאוד מים. התקנת חסכמים בברזי המים במטבח ובחדרי הרחצה והשירותים מפחיתה באופן משמעותי את כמו המים היוצאת מן הברז, החסכמים הם מכשירים פשוטים וזולים, ניתן להתקין אותם לבד וללא עזרת אנשי מקצוע.
- הדחת כלים במדיח – מומלץ לעבור להדחת הכלים במדיח ולא באופן ידני. המדיח הוא מכשיר חסכוני ויעיל, כאשר מדיחים את הכלים במדיח חוסכים הרבה מאוד מים מאחר והמדיח צורך כחצי מכמות המים הנדרשת להדחת הכלים ידנית.
- תיקון נזילות בבית – אחת לתקופה כדאי לסגור את השיבר (ברז מים ראשי) כדי לבדוק האם יש נזילה בדירה או בבית. חשוב לתקן את הנזילות מיד וללא דיחוי, ובהתאם לצורך יש להחליף גם ברזים ישנים ודולפים. כל נזילת מים, גם הנזילה הקטנה ביותר, משפיעה באופן ישיר על חשבון המים שלנו.
- מקלחת ולא אמבטיה – נכון, הרבה אנשים אוהבים לשהות באמבטיה עם מים חמים וקוצף ריחני, אך כדי לחסוך במים מומלץ לעבור למקלחות. את הילדים הקטנים רוחצים בדרך כלל באמבטיה, לכן ניתן לרכוש אמבטיה ייעודית לתינוק וכך אין צורך למלא את האמבטיה הגדולה.
- רוכשים בר מים לבית – אחת הדרכים היעילות ביותר לחיסכון בצריכת המים הביתית היא רכישת בר מים מומלץ ואיכותי . כדאי לבחור בר מים מתקדם בעיצוב מרשים וייחודי, כך שותים יותר מים וגם חוסכים בצריכה.
- סוגרים את הברז בזמן הגילוח וצחצוח השיניים – אנשים רבים רגילים להשאיר את ברז המים פתוח כאשר הם מתגלחים או מצחצחים שיניים. יש לשנות הרגלים וחשוב לסגור את ברז המים כאשר לא משתמשים בהם, כך חוסכים משמעותית בצריכת המים הביתית.
- אגירת מים לצורך השקיה – כולם אוהבים להתקלח במים חמים, אך עד שהמים מגיעים במקלחת לטמפרטורה הרצויה יש בזבוז רב של מים. כדאי לאגור את המים בדלי כדי להשקות את הצמחים במרפסת ובגינה.