העוקץ והתעלומה: היכן מלכת הקריפטו רוז'ה איגנטובה?

רוז'ה איגנטובה. Youtube / OneCoin
רוז'ה איגנטובה. Youtube / OneCoin

רוז'ה איגנטובה היא לא שם מוכר בקרב הישראלים. מי שעוסק בתחום הקריפטו טרם הזינוק המטאורי של הביטקויין, בוודאי שמע על עוקץ המיליארדים של חברת OneCoin והעומדת בראשה, ד"ר רוז'ה איגנטובה. אך בכל זאת מדובר באחת התעלומות הגדולות ביותר בהיסטוריה של המטבעות הקריפטוגרפיים כאשר כולם שואלים שאלה אחת בלבד – להיכן נעלמה איגנטובה ומה עשתה עם 3.5 מיליארד הדולרים שגנבה מהמשקיעים?

ללא ספק מדובר באחד הסיפורים ההזויים ביותר בתולדות האינטרנט אם לא ההזוי ביותר. בשנת 2014 הושקה חברת OneCoin, ולמרות ששמה מרמז על מטבע קריפטוגרפי הנושא את אותו השם, מדובר למעשה במטבע שאינו מבוזר אשר "מתארח" על שרתי החברה. עם הקמתה, החלה החברה לשווק מן סוג של "סדנאות חינוכיות" המלמדות מסחר. אותן סדנאות נמכרו כחבילות בסכומים שנעים בין 100 יורו ל-118,000 יורו לחבילה, כאשר כל אחת מהן כוללת אסימונים שניתן להשתמש בהם על מנת "לכרות" את מטבע ה-OneCoin. במטבעות שלכאורה כריתם, יכולתם לסחור באמצעות בורסת OneCoin Exchange השייכת כמובן לחברה, וכמות המסחר שיכולתם לבצע היא בהתאם ל"חבילה" שרכשתם. ככל שהחבילה הייתה יקרה יותר (וכך למעשה עליתם לשלב יותר גבוה), יכולתם לבצע סחר יומי גדול יותר.

OneCoin רוז'ה איגנטובה
OneCoin

 

החברה, שפעלה מבולגריה אך נרשמה תחת חברת קש בדובאי, פעלה באין מפריע כמעט שנתיים והצליחה לגייס הון. כמה הון? מיליארדי דולרים. בעזרת שיווק יעיל ואגרסיבי השיטה עבדה נהדר ואלפי אנשים מרחבי העולם ראו את הפוטנציאל הרחב של המטבע הבלתי מבוזר החדש. העומדת בראש החברה, ד"ר רוז'ה איגנטובה, נאמה בכנסים רבים שאורגנו על ידי החברה לקול מחיאות כפיים וצהלות. פגישות עם משקיעים, ערבי יין ומפגשים בינלאומיים הציגו את החברה כהצלחה מסחררת.

סימני אזהרה ראשונים

בשלהי 2015 ועדת הפיקוח הכלכלית של בולגריה הנפיקו אזהרה על סיכונים אפשריים בסחר במטבעות מבוזרים חדשים, כאשר הם מציינים את OneCoin כדוגמה. בתגובה, כ"עונש", הפסיקה החברה את פעילותה בבולגריה והחלה להשתמש בבנקים במדינות זרות על מנת לבצע העברות בין המשתמשים. על אף האזהרה, אלפי המשקיעים לא חששו שכן מדובר בפלטפורמת מסחר שעובדת ולראייה ניתן לבצע מסחר ולמשוך את הכספים המגיעים להם.

בפברואר 2016 הסיפור החל כבר להסתבך. הדיילי מירור הבריטי פרסם מאמר ובו טען שחברת OneCoin היא הונאת "התעשר במהירות", כת ולמעשה חסרת ערך. במרץ 2016 ארגון הסחר הנורבגי הצטרף לאזהרות כנגד החברה ואף כינה אותה "הונאת פירמידה". הלחץ הפסיק למספר חודשים, אך ב-2016 גם באיטליה הוכרזה שיטת העבודה של החברה על ידי אמון הציבור המקומי כ"מערכת מכירות פירמידיאלית בלתי חוקית", ולמעשה חסמו אותה מכל פעילות במדינה. במקביל, גם הבנק המרכזי של הונגריה הכריז על החברה כהונאת פירמידה ובסין הגדילו לעשות ועצרו מספר עובדים ומשקיעים של החברה ועיקלו נכסים בשווי 30.8 מיליון דולרים.

העבר האפל של רוז'ה איגנטובה

עם פסק זמן קצר מסיפור נפילתה של החברה, שווה להתעמק לרגע בדמות הדומיננטית ביותר בחברה, המייסדת והמנכ"לית רוז'ה איגנטובה. איגנטובה נולדה בבולגריה בשנת 1980 והיגרה לגרמניה יחד עם משפחתה בשנת 1990. היא למדה באוניברסיטת אוקספורד שבאנגליה ובשנת 2005 סיימה את הדוקטורט שלה בחוק בין לאומי באוניברסיטת קונסטנץ שבגרמניה. על אף היותה אקדמאית, איגנטובה החלה להסתבך כבר בשנת 2012 אז הורשעה במרמה בגרמניה כאשר היא ואביה פלמן איגנטוב רכשו חברה פעילה שהוכרזה כעבור זמן קצר כפושטת רגל. על איגנטובה נגזרו 14 חודשי מאסר על תנאי בפרשה.

למרות עונש המאסר על תנאי המרחף על צווארה, בשנת 2013 היא זוהתה כחלק מתרמית שיווק רשתי בשם BigCoin, ובשנת 2014 ייסדה את חברת OneCoin יחד עם מספר בני משפחה, ביניהם אחיה קונסטנטין איגנטוב. בין לבין הספיקה איגנטובה להתחתן עם עורך דין גרמני ולזוג נולדה בת בשנת 2016.

האמת מתגלה – ואיגנטובה נעלמת

מדינות נוספות הצטרפו לחרם החמור על החברה וביניהם קרואטיה, אך השיא היה בהודו כאשר באפריל 2017 פשטה המשטרה ההודית על כנס גיוס של החברה ועצרה 18 בני אדם והחלה לעקל מיליוני דולרים מחשבונות בנק של החברה. החברה בתגובה החלה "לרוקן" חשבונות בנק ולהעביר כספים בכל רחבי העולם. בגרמניה הרשות הפדרלית המפקחת על האוצר הוציאה צו להפסקת פעילות החברה אשר רשומה בדובאי וכמו כן לחברת קש נוספת (OneLife) הרשומה בבליז, וזאת עקב חשד שהחברה מממנת את הכספים שהיא משלמת לסוחרים מכספים שהם משלמים עבור אותם "חבילות" שהזכרנו קודם, מה שאומר הונאת פונזי קלאסית.

בחודשים הבאים המשיכה החברה להסתבך במדינות נוספות וככל הנראה איגנטובה החלה להרגיש את החבל מתהדק סביב צווארה, ובשלב הזה עלתה על טיסת ריינאייר מסופיה שבבולגריה אל אתונה שביוון, ומאז אבדו עקבותיה, החברה עצמה התמוטטה וכ-3.5 מיליארד דולרים מכספי המשקיעים נעלמו כלא היו. ברחבי העולם החל להתנהל מצוד אחר איגנטובה, אך למעשה היא לא נראתה מאז אותה הטיסה לבירת יוון, ובמהלך השנים נפוצו תיאוריות שונות על כך שהיא נרצחה, נחטפה ואפילו שמועה שהיא עדיין חיה, מתגוררת בפרנקפורט ברווחה כלכלית מופלגת תחת זהות בדוייה.

ב-2019 החלו הקצוות להיסגר. קונסטנטין איגנטוב, אחיה של רוז'ה שהזכרנו קודם, הורשע במסגרת עסקת טיעון בהונאה והלבנת הון, וכך גם עורך הדין מארק סקוט. הרשויות בארה"ב מצאו את החברה, את איגנטובה וכמו כן אדם נוסף בשם גילברט ארמנטה אשמים בהיעדרם בהונאה בנקאית, הונאת ניירוץ ערך והלבנת הון.

המבוקשים ביותר בעולם והדלפת המידע טרם מעצרה

אז נכון שאמרנו שאיגנטובה ככל הנראה "הרגישה את החבל מתהדק סביב צווארה"? על פי מידע שפורסם ב-BBC מסתבר שאדם המקורב לאיגנטובה, פרנק שניידר, העביר אליה לכאורה מסמכים המעידים על כך שהיא עומדת להיעצר על ידי ה-FBI, כך על פי היורופול. על פי הכתבה ב-BBC, שניידר הכחיש כל קשר לאותם המסמכים וטען כי הם הועברו אל איגנטובה על ידי מקורות בבולגריה, מה שמרמז על אמיתות הדבר שאיגנטובה ידעה מבעוד מועד שהיא עלולה להיעצר ולכן נמלטה. שניידר עצמו כרגע מועמד להסגרה לארה"ב על מנת להישפט על קשריו לחברה.

רוז'ה איגנטובה מבוקשת על ידי ה-FBI
רוז'ה איגנטובה מבוקשת על ידי ה-FBI

 

למרות הרשעתה בבית המשפט בארה"ב, איגנטובה עדיין לא נמצאה ואין שבבי מידע שעלולים להוביל למקום הימצאה, ועל כן בחודש יוני האחרון החליט ה-FBI להוסיף אותה לרשימת עשרת המבוקשים ביותר שלו, רשימה אשר מכילה והכילה בעבר את הפושעים המבוקשים ביותר באמריקה ובעולם. על פי הודעת ה-FBI, איגנטובה מבוקשת בחשד לקשירת קשר לביצוע מרמה, קשירת קשר להלבנת הון, קשירת קשר לביצוע עבירות בניירות ערך וביצוע עבירות בניירות ערך.

עד לרגע כתיבת שורות אלו כמובן שאיגנטובה לא נתפסה, אך אם בכל זאת יש לכם מידע שיכול להוביל אליה, ה-FBI מציע פרס של $100,000 על כך.

רוצים להישאר מעודכנים? הצטרפו אלינו ברשתות החברתיות:

4 Responses

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *